Dec 25, 2010

Kek Gula Hangus..nyum..nyum~!

Hari tu buat kek gula hangus. Sedap~!! So, hari ni nak share resepi ni ngan semua orang.


Credit to google for picture

Bahan-bahan:

1 cawan gula
1 cawan air panas
2 sudu butter/mentega
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar baking powder(serbuk penaik ek?)
4 biji telur

Cara-cara:

First sekali, masak gula dalam periuk sampai gula tu hangus. Then, bile gula dah hangus, masukkan air panas dan butter/mentega. Lepas tu, biarkan gula sejuk.
Pecahkan 4 biji telur. Then, pukul telur sampai kembang. Masukkan gula yang dimasak tadi dan kacau sebati. Ayak tepung gandung dan serbuk penaik. Masukkan gandum dan serbuk penaik ke dalam adunan sedikit demi sedikit.
Kemudian, perap adunan selam 3 hingga 4 jam. Bakar adunan dengan suhu 160-180 darjah celcius dalam masa 45 minit hingga 1 jam.

No comments:

Post a Comment

[Click click]